Da, roboti će nam preuzeti poslove

Pitanje je vremena kada će ubrzani napredak tehnologije učiniti većinu današnjih radnika zastarjelima i zamjenjivima. Sve pametniji strojevi stupit će na mjesta učitelja, vozača, putničkih vodiča, tumača i mnogih drugih zanimanja.

Gotovo polovica onih koji su trenutno zaposleni u Sjedinjenim Državama su u opasnosti da budu isključeni iz rada automatizacijom u sljedećem desetljeću ili dva, navodi se u studiji koja je identificirala prijevoz, logistiku i administrativna zanimanja kao najugroženije.

Znači li to da ti bivši radnici neće imati kamo otići? Je li nedavni rast zaposlenosti posljednji val prije nego što strojevi preuzmu kontrolu ili mogu postojati roboti i radnici?

Današnja zabrinutost o utjecaju tehnologije na radnu snagu nije ništa novo. Anksioznost je počela početkom 19. stoljeća kada su neki tekstilni radnici, koji su kasnije postali poznati kao ludditi, uništili strojeve koji su smanjili potrebu za njihovim radom. Činjenica da se danas zove nekoga luddita smatra se uvredom i dokazom da su te brige uglavnom bile neutemeljene.

Zapošljavanje i produktivnost

Argumenti zašto će automatizacija ovaj put zamijeniti rad su sljedeći: prvo, udio sredstava koji se plaća radnoj snazi opada. Drugo, strojevi više nisu samo za pojačanje ljudskog rada; oni brzo prelaze na poslove koji danas mogu činiti samo ljudi.

Suprotna stajališta pokazuju da kad se uzmu u obzir amortizacija i porezi na proizvodnju, priča za radnike ne izgleda pesimistično. Iako najnoviji podaci pokazuju da je neto udio radne snage u Sjedinjenim Državama s vremenom pao, u 2008. godini taj udio je bio isti kao i 1975. godine.

Zbog brzih tehnoloških poboljšanja tvrtke ili vlasnici kapitala moraju trošiti veći dio dobiti na popravak tehnologije ili zamjenu zastarjele tehnologije. Kao rezultat toga, pad udjela proizvodnje u radu izravno je povezan s rastućim udjelom proizvodnje potrošenog na tehnologiju.

Gubitak radnih mjesta u nekim zanimanjima zasigurno će se nastaviti, ali će biti popraćen dobicima na različitim područjima.