Hrana naše zemlje

Borite se s pitanjem kako jesti bez da ne znajući štetite planetu Zemlji? Pripremite se za nekoliko izmjena u vašoj uobičajenoj rutini. Ne morate gladovati u ime smanjenja emisija ugljika.

Najjednostavniji način kako biste izbjegli negativni utjecaj prehrane na planet jest znanje odakle hrana točno dolazi. Izbjegavanje obrađene hrane odličan je način za poboljšanje prehrane. Ekološki prihvatljive namirnice inače se pokupe izravno s tla ili stabla. Ako hrana koju kupujete dolazi iz tvornice, velike šanse su da u njoj postoji mnogo skrivenog ugljika.

U pravilu kupnja lokalnih proizvoda uvijek je najbolji izbor. Ne samo da je lokalna hrana svježa, nego ste izbjegli i njen transport do vaše košarice. Također korisno je kupovati voće i povrće koji su u sezoni. Sada kad znate pametno kupovati, donosimo listu prehrambenih artikala čija proizvodnja ima najmanji utjecaj na planet.

Grašak

Grašak prirodno fiksira dušik u tlo, što ga čini ekološki prihvatljivom alternativom biljkama soje. Sposobnost fiksiranja dušika u tlo eliminira potrebu za sintetičkim gnojivom i ostavlja tlo bogatim hranjivim tvarima nakon žetve. Biljka graška napreduje u hladnim uvjetima, učinkovito smanjujući vodeni otpad povezan s visokim temperaturama.

Rajčice

Lokalno uzgojena tijekom ljeta, zrela rajčica ima nisku emisiju ugljičnog dioksida i okus koji će vas natjerati da se odreknete rajčice iz trgovine. Rajčica ima duboko ukorijenjen sustav koji upija vlagu iz dubljeg tla, smanjujući potrebu za vodom tijekom ljetnih mjeseci.

Krumpir

Biljke krumpira također proizvode prirodne pesticide i fungicide koji smanjuju potrebu za sintetičkim kemikalijama. Krumpir je vodno učinkovit usjev i može se skladištiti na dulje vrijeme.

Brokula

Ova biljka oslobađa manje ugljika nego vožnja automobilom u dužini od jednog kilometra. Ovo bogato povrće može se uzgajati bez sintetskih pesticida. Član obitelji kupusa, brokula proizvodi spojeve koji djeluju kao prirodni pesticid.

Naranče

Naranče su najdjelotvornije voće kada je u pitanju ušteda vode, ali izbjegavajte kupnju narančinog soka jer cijeđenje vlastitog soka je najbolji način da dobijete vitamin C bez šećera.