Kako kockarnice stvaraju ovisnike

Prije 40 godina kockanje u kazinu bilo je ilegalno svugdje u Sjedinjenim Američkim Državama izvan Nevade i Atlantic Cityja, New Jersey. No, s obzirom da je 1988. godine Kongres usvojio Indijski regulatorni Zakon o igrama na sreću, plemenska i komercijalna kasina brzo su se širila diljem zemlje, a sada ih ima oko 1.000 u 40 država. Pokrovitelji kazina zarađuju više od 37 milijardi dolara godišnje – više nego što Amerikanci troše na sportske događaje (17,8 milijardi dolara), idu u kino (10,7 milijardi dolara) i kupuju glazbu (6,8 milijardi dolara).

Danas se preferira kockanje na elektroničkim automatima igara na sreću, kojih je sada gotovo milijun širom zemlje, nudeći varijacije na slotovima, blackjacku i video pokeru. Njihova rasprostranjenost je ubrzala ovisnost i donijela ogroman profit za kazino operatore. Značajan dio prihoda od kasina sada dolazi od malog postotka kupaca, od kojih je većina vjerojatno ovisna, a igraju se strojevima koji su izričito osmišljeni kako bi ih uljuljkali u stanje koje industrija naziva “kontinuirana produktivnost igranja”.

Kazina znaju tko je njihov najveći potrošač

Američko udruženje za igre na sreću, industrijska trgovačka grupacija, tvrdila je da “zastupljenost patološkog kockanja” danas nije veća nego što je bila 1976. godine, kada je Nevada bila jedina država s legalnim automatima. I, unatoč popularnosti automata za igre na sreću nije došlo do značajnog povećanja u potrošnji potrošača na kockanje tijekom prosječnog posjeta kasinu.

Prema procjenama Nacionalnog centra za odgovorno igranje, koji su osnovali članovi industrije od 1,1 do 1,6% odrasle populacije u SAD-u – otprilike 3 do 4 milijuna Amerikanaca – ima poremećaj kockanja. To je više od broja žena koje žive u SAD-u s anamnezom raka dojke. Centar procjenjuje da još 2 do 3 posto odraslih, ili dodatnih 5 do 8 milijuna Amerikanaca, zadovoljava neke od kriterija Američke psihijatrijske udruge za ovisnost, ali još uvijek nisu napredovali do patološke ili poremećene faze. Ostali izvan industrije procjenjuju da je broj ovisnika o kockanju u zemlji veći.