Kako ne dati djeci pametni telefon?

Ako ste živi, recimo, posljednjih deset godina, izloženi ste mnoštvu članaka koji tvrde da pametni telefoni uništavaju generacije. Današnji mladi ljudi su više izolirani, pate od depresije i imaju manji raspon pažnje, sve su to tvrdnje koje treba provjeriti.

Nitko ne kontrolira roditelje koliko koriste svoje uređaje, ali oni još uvijek imaju kontrolu nad svojom djecom. Djeca nisu dorasla upravljanju stalnim društvenim pritiskom koji dolazi s umrežavanjem, stoga što su djeca dulje bez mobitela, bit će zdravija.

Prema studiji objavljenoj prošle godine, tinejdžeri danas sporije prihvaćaju odgovornosti odraslih nego ikada prije. Istraživači su zaključili da dio odgovornosti pripada mobilnim telefonima. Budući da su društvene veze uvijek udaljene samo nekoliko klikova, malo je vjerojatno da će tinejdžeri napustiti svoje domove u potrazi za stvarnim svijetom. Čak i kada su vani, mnogi imaju probleme odvojiti se od zaslona. Nažalost, nije tako lako odmaknuti se od njih.

Planiranje obitelji “telefona”

Stalnu potrebu za pametnim telefonom imaju i roditelji te su dio problema. Djeci se tijekom dana šalju poruke, a ona su zabrinuta ako ne uspijevaju odgovoriti. Stoga djecu treba početi rano podučavati ispravnom odnosu, jer su oni poput spužve.

Mobilni telefoni i vrijeme ispred zaslona trebaju biti ograničeni, a djeca mogu biti uključenja u izradu tih pravila. Pravila je lakše uspostaviti kada znate zašto točno vašem djetetu treba uređaj. Mnogo je lakše ograničiti ih u početku nego ispraviti njihove loše navike. Dobra vijest je da djeca mogu biti vrlo dobri partneri u postavljanju realnih očekivanja.

Roditeljima, koji se nadaju da će djeci pomoći uravoteženju života u stvarnosti i na zaslonu, pomaže sljedeći pristup: ograničavanje vremena na zaslonu i izgradnja izravnih odnosa. Samo tako tehnologija neće postati teror.

I to ne vrijedi samo za djecu. Ako se počnete osjećati malo previše vezano za svoj telefon, možda je vrijeme da izađete van, ručate s prijateljima i ponovno se povežete sa stvarnošću.