Počeci radio komunikacije

Značenje i upotreba riječi “radio” razvila se paralelno s razvojem u području komunikacija i može se vidjeti da ima tri različite faze: elektromagnetske valove i eksperimentiranje; bežična komunikacija i tehnički razvoj; i emitiranje radija i komercijalizacija.

U prezentaciji iz 1864., objavljenoj 1865. godine, James Clerk Maxwell predložio je svoje teorije i matematičke dokaze o elektromagnetizmu koji su pokazali da su svjetlost i druge pojave sve vrste elektromagnetskih valova koji se šire kroz slobodni prostor.

Godine 1886.-88. Heinrich Rudolf Hertz proveo je niz eksperimenata koji su dokazali postojanje Maxwellovih elektromagnetskih valova, koristeći frekvenciju u onome što će se kasnije nazvati radio spektrom.

Sistem radio valova

Mnogi pojedinci – izumitelji, inženjeri, developeri poput onih koji su razvili JackpotCity i poslovni ljudi – konstruirali su sustave temeljene na vlastitom razumijevanju tih i drugih pojava, od kojih su neki prethodili Maxwellu i Hertzovim otkrićima. Tako se “bežični telegrafski” i radiovalni sustavi mogu pripisati višestrukim izumiteljima. Razvoj od laboratorijskih demonstracija do komercijalizacije, trajao je nekoliko desetljeća i zahtijevao napore mnogih praktičara.

Godine 1878. David E. Hughes primijetio je da se u telefonskom prijemniku mogu čuti iskre kada se eksperimentira s ugljičnim mikrofonom. On je dalje razvio ovaj detektor na bazi ugljika i na kraju je mogao otkriti signale preko nekoliko stotina metara. Svoje otkriće pokazao je Kraljevskom društvu 1880. godine, ali mu je rečeno da je samo indukcija, te je stoga napustio daljnja istraživanja.

Thomas Edison naišao je na elektromagnetski fenomen dok je eksperimentirao s telegrafom u Menlo Parku. Primijetio je neobjašnjiv učinak prijenosa dok je eksperimentirao s telegrafom. On je to nazvao eteričnom silom u najavi 28. studenog 1875. godine. Elihu Thomson objavio je svoje nalaze o Edisonovoj novoj “sili”, ponovno pripisujući je indukciji. Edison će iduće godine ići na američki patent br. 465,971 na sustav električne bežične komunikacije između brodova temeljenih na elektrostatičkom spajanju pomoću vode i povišenih terminala. Iako to nije bio radio sustav, tvrtka Marconi kupila je prava 1903. kako bi ih zakonski zaštitila od potrebnih sudskih tužbi.