Mnogi aspekti amaterskog radija privlače zaljubljenike sa širokim spektrom interesa. Mnogi amateri počinju fascinirani radio komunikacijom, a zatim kombiniraju druge osobne interese kako bi se potraga za hobijem nagradila. Neka od središnjih područja amateri nastoje uključiti u radio natjecanje, radio propagaciju, javnu komunikaciju, tehničke eksperimente i računalno umrežavanje.

Amaterski radio operatori koriste različite načine prijenosa za komunikaciju. Dva najčešća načina prijenosa glasa su frekvencijska modulacija (FM) i pojedinačna bočna traka (SSB). FM nudi visokokvalitetne audio signale, dok je SSB bolji kod komunikacije na velike udaljenosti kada je propusnost ograničena.

Morseov kod: za ili protiv

Radiotelegrafija koja koristi Morseov kod, također poznata kao “CW” iz “kontinuiranog vala”, bežično je proširenje fiksne (žičane) telegrafije koju je razvio Samuel Morse i datira od najranijih dana radija. Iako su kompjuterski (digitalni) načini i metode u velikoj mjeri zamijenili CW za komercijalne i vojne primjene, mnogi radioamateri i dalje uživaju u načinu rada CW – osobito na kratkovalnim duljinama, i za eksperimentalni rad, kao što je komunikacija zemlja-mjesec-zemlja, zbog svojih inherentnih omjera signala i šuma.

Morseov kod, koristeći međunarodno dogovoreno kodiranje poruka, kao što je Q kod, omogućuje komunikaciju između amatera koji govore različite jezike. Također je popularan kod kućnih majstora i posebice s entuzijastima “QRP” ili sa vrlo malom snagom. Budući da su CW – samo odašiljači jednostavniji za konstruiranje, a sustav obrade signala ljudskog uha i mozga može izvući slabe CW signale iz buke, glasovni signali bili bi potpuno nečujni. Sličan “naslijeđeni” način popularan kod kućnih izvođača je amplitudna modulacija (AM), koju prate mnogi ljubitelji amaterskog radia i ljubitelji tehnologije vakuumskih cijevi.

Dokazivanje znanja Morseovog koda bilo je dugi niz godina zahtjev za dobivanje amaterske licence za prijenos na frekvencijama ispod 30 MHz. Nakon promjena u međunarodnim propisima 2003. godine, više nije potrebno tražiti tu stručnost. Primjerice, Federalna komisija za komunikacije Sjedinjenih Država ukinula je ovaj zahtjev za sve razrede dozvola 23. veljače 2007.