Žene su bile aktivni sudionici u razvoju radio komunikacije od njenog početka. Ona je započela razvojem bežične telegrafije oko 1900. godine, u kojoj se Morseov kod mogao prenositi na velike udaljenosti pomoću jednostavne opreme za odašiljanje. Guglielmo Marconi postigao je svjetsku slavu 1901. godine kada je uspio poslati jednostavnu poruku Morseovom šifrom – slovom “s” – preko Atlantika.

Žene su radile kao telegrafske operaterke od kasnih 1840-ih, i nedugo nakon toga su te iste telegrafkinje počele raditi i kao bežične operaterke. Godine 1906. Anna Nevins, koja je radila kao telegrafkinja za Western Union, počela je raditi kao bežična operaterka za postaju Lee de Forest “NY” smještenu na Broadwayu u New Yorku.

Newell i rođendanska čestitka

Dok su operateri ratnih brodova uglavnom bili muškarci, neke su žene ušle i na teren. Primarni zahtjev bio je poznavanje Morseovog koda i poznavanje rada s opremom, što su mnoge ženske telegrafske tvrtke imale. Vjerojatno je najstarija žena na brodu bila Medora Olive Newell, putnica na ”Cunard liner Slavonia” 1904. godine i iskusna telegrafkinja. Medora je počela je raditi kao telegrafska operaterka u Durangu u saveznoj državi Iowa, 1886. u dobi od četrnaest godina. Godine 1897. preselila se u Chicago i postala komercijalna operaterka za Poštansku telegrafsku tvrtku.

Newell se u Europi 1904. godine našla na brodu ”Cunard Slavonia” zajedno s članovima Haške mirovne komisije, koji su bili na putu u Sjedinjene Države kako bi uvjerili predsjednika Theodora Roosevelta da pokrene još jednu međunarodnu konferenciju za nastavak rada započetog u Haagu. 1899. godine mađarski članovi izaslanstva željeli su bežičnim putem poslati austro- ugarskom caru Franji Josipu rođendanski pozdrav, ali brodski operater nije mogao poslati poruku. Newell, koja je, prema Telegraph Ageu, “imala dobro radno znanje o bežičnoj komunikaciji”, ubrzo je uspješno proslijedila pozdrav. Zahvalni delegati zahvalili su joj na pomoći, a tajnica mađarskog parlamenta pozvala ju je da posjeti Mađarsku kao gost naroda.