Pustite dijete da bude prljavo

Tužno je što roditelji vode vječnu bitku s prljavštinom, kada je dokazano da djeca trebaju malo blata. Većina djece danas provodi manje vremena na otvorenom nego zatvorenici i provode više vremena ispred ekrana. Nedostatak igre na otvorenom pridonosi riziku od pretilosti i nedostatku vitamina D. To utječe i na mentalno zdravlje, jer dokazano je da nekoliko minuta gledanja u zelenu površinu smanjuje razinu stresa. Isto tako, priroda potiče kreativnost i kognitivno razmišljanje. Ne možete očekivati da dijete bude vani i ostane čisto. Praktični pristup učenju podrazumijeva da će djeca isprljati ruke, jer to potiče njihov um.

Imunološka obrana kroz igru

Postoje dvije vodeće teorije o tome kako prljavština potiče jačanje imuniteta. Prva teorija pretpostavlja da tijelo stvara katalog patogena s kojima dolazi u kontakt. Kada tijelo ima veliki katolog, bolje se može braniti od njih i drugih patogena.

Higijenska hipoteza navodi da prekomjerna čistoća ograničava izloženost klicama na početku života. Bez kontakta s klicama, dječji imunološki sustav nije u stanju razviti se i postati osjetljiv na imunološke bolesti.

Roditeljstvo je dovoljno stresno i ne treba dodavati k tome i brigu o prljavoj odjeći. Kada prestanete brinuti o tome, moći ćete se opustiti dok se dijete igra. Ne kupujte bijelu odjeću, nego tamniju jer ona bolje skriva mrlje. Čistoća nije isto što i higijena. Higijena je sprječavanje širenja mikroorganizama u određenim situacijama kao što su spremanje hrane, korištenje toaleta i kihanje.

Postoje potpuno novi valovi informacija o tome kako bakterije i organizmi koji žive u našim tijelima pridonose našem zdravlju. Neka od najfascinantnijih istraživanja odnose se na to kako bakterije u našim crijevima šalju signale našem mozgu koji imaju utjecaja na naše raspoloženje. Što se tiče nečistoće i sreće jedna studija je pokazala da određene bakterije u tlu aktiviraju skupinu neurona u mozgu koji proizvode serotonin. Priroda je lijek ne samo u smislu pogleda na veličanstvene krajolike.