Radio Garden

Radio Garden je kao bilo koji digitalni radio, ali u ovom slučaju “na vezi” imate cijeli svijet. Dok klizite između granica, preko gradova, sviraju melodije s postaje dostupne na tom području.

Korisnicima omogućuje slušanje 7.877 radijskih postaja diljem svijeta povlačenjem i ispuštanjem pokazivača (rotirajući Zemlju), preko aplikacije 3D Google Earth.

Počeo sam pregledavati Radio Garden u Europi i polako koračao od zapada prema istoku, od Londona i Pariza do Njemačke i Litve. Saznao sam kakav techno slušaju u Berlinu, i prije nego što se okrenuo, uhvatio sam najnoviju pop glazbu u Kazahstanu.

Postoji nešto duboko oko toga da se ide okolo i prisluškuje ono što ljudi slušaju po cijelom planetu.

Krenuvši dalje, osluškivao sam južnokorejsku postaju koja svira non-stop klasičnu glazbu. Zatim sam se uključio u Šri Lanka talk show, prije nego što sam krenuo na jug, zapadno do Afrike gdje sam otkrio radio dramu koju emitira Madagaskar.

Lako je zaboraviti da se naša iskustva u inozemstvu ne temelje samo na onome što vidimo. Neke stanice odzvanjaju više od drugih, i na načine koje nikada ne biste doživjeli kao ‘turista’. Od jedine radio postaje dostupne iz Aleppa, slušao sam melankoličnu baladu dok su zastrašujuće slike iz grada i srceparajuće poruke njegovih stanovnika ispunjavale vijesti.

Poslušajte povijest

Povrh svojih prijenosa uživo, Radio Garden nudi zbirke arhiviranih priča i ritmičnih zvukova (audio isječci iz povijesti su ipak najzanimljiviji). Lebdeći iznad Nottinghama, možete slušati govor na Radio Arthuru, piratskoj postaji za sindikate. Emitiran tijekom štrajka rudara 1984. godine, govori radnicima na jeziku koji još uvijek možete čuti među mnogim protestantima. Također možete poslušati trenutak kada je 1977. godine policija upala u talijanski ”Radio Alice” i pokušala ga ugasiti zbog potpore studentskom ustanku u Bolonji. Ili emisija Radio Moskve iz 1963. godine, kojom se najavljuje da je Valentina Tereshkova upravo postala prva žena u svemiru.

Dok ‘podešavate’ cijeli svijet, povijesni snimci podsjećaju na to kako nas radio može uključiti na način na koji niti jedan drugi medij ne može.