Skriveni zagađivači zraka na radnom mjestu

Prozori u konferencijskim dvoranama zatvoreni su tijekom cijele godine. Zimi da bi se spriječila hladnoća, a ljeti da zaustave čestice, ugljični dioksid i dušikov dioksid iz ispušnih plinova automobila. No zatvaranje ureda znači da svaki dah zaposlenika tijekom sastanaka povećava razinu ugljičnog dioksida i uzrokuje glavobolje i pospanost.

Ovakva je većina radnih prostora i poteškoće sa disanjem su svakodnevnica života u uredima. Klimatizacija ne pomaže ako sustav ne uključuje odgovarajuće filtre jer se vanjski zrak, potencijalno zagađen, usisava u unutrašnji prostor i kruži po uredu. Ipak ne postoji velika svijest o tom pitanju, jer svi uočavamo kvalitetu zraka u našem vanjskom okruženju, ali manje u zatvorenom prostoru.

Utjecaj loše kvalitete zraka vani na zdravlje dobro je poznat. Zagađeni zrak povezan je s infekcijama dišnog sustava, rakom pluća i kroničnom opstruktivnom plućnom bolesti. Ljudi često misle da je odgovor bijeg u zatvoren prostor, ali to nije istina. Prema Američkoj agenciji za zaštitu okoliša zrak zagađenje zraka u zatvorenom prostoru je često od dva do pet puta veće nego na otvorenom. Zrak u zatvorenom prostoru sadrži sva zagađenja s vana i k tome još dodajte kuhanje, isparavanje sredstava za čišćenje i građevinskog materijala.

Sustavi za filtriranje zraka u zatvorenom

Inženjeri u Aziji su najviše unaprijedili područje čišćenje zraka u zatvorenim prostorima, jer tamošnja ovisnost o fosilnim gorivima i slaba regulacija stvorili su neke od najzagađenijih gradova u svijetu.

U ovom trenutku još ne postoje stroga pravila o standardima zraka koje udišemo na radnim mjestima, iako su razvijene smjernice za kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru. Stručnjaci nisu sigurni o učincima teške regulacije. Jednostavno postavljanje ograničenja na milijun dopuštenih zagađivača u zatvorenom prostoru može biti veoma proizvoljno. Svaka zgrada je drugačija, a standardi ne predviđaju posjetitelje ureda koji svojim disanjem mogu probiti dozvoljene razine zagađenja.

Učinkoviti koraci su instaliranje filtera zraka koji se oslobađaju nekih od najštetnijih zagađivača i postavljanje monitora koji upozoravaju ako čestice dosegnu nedozvoljenu razinu.